> Handboek Aantrekkelijke Binnenstad Hengelo


Leave a comment  →
   door studiodas    Leave a comment  →
' . get_the_title() . '

Met Mariët Haverkamp (TekstMakerij) maakte ik in opdracht van de gemeente Hengelo het Handboek Aantrekkelijke Binnenstad 2020. Dat deden we natuurlijk samen met de stedenbouwkundigen en de beleidsmensen van Hengelo.

Het handboek is de leidraad voor de fysieke (her)inrichting van de binnenstad. Iedereen die plannen maakt in of voor de Hengelose binnenstad kan vanaf nu dit handboek gebruiken.

> Fietsroutes en paneel Viermarkenlinde


   door studiodas   
' . get_the_title() . '

In opdracht van de Loakstenencommissie van de Historische Sociëteit Enschede: Markestenenroutes Enschede. Een fietsrouteboekje langs de vijf voormalige marken van Enschede en een route die langs de buitenkant van de gezamenlijke vijf marken voert. De gids is verkrijgbaar voor € 2,95 bij boekhandel Broekhuis in Enschede.

De Viermarkenlinde is het startpunt voor vier van deze routes. De boom staat op het punt waar de grenzen van de marken Lonneker, Enschede, Groot Driene en Twekkelo elkaar raken. Deze linde was in vroeger tijden het ontmoetingspunt voor de bestuurders van de genoemde marken en op deze plek werd recht gesproken over de houtopstanden, het grondgebruik en het waterbeheer. Een plaats met veel cultuurhistorische waarde.

In mei 2020 werd er bij de Viermarkenlinde dan ook een paneel geplaatst waarop alle Loakstenen staan die in Enschede te vinden zijn.

> Boekomslag Jodenjagers bij de Hengelose politie


   door studiodas   
Boekomslag Jodenjagers

Het politiekorps in Hengelo had in de Tweede Wereldoorlog twee Hengelose politieagenten in dienst met als speciale taak ondergedoken Joodse burgers op te sporen en te arresteren.
Bronsema en Frankevoort kregen opdracht van de Sicherheitsdienst in Enschede, ze zijn verantwoordelijk voor de dood van tenminste 24 Joden in Hengelo.

Om antwoord te geven op alle vragen over de rol van de Hengelose politie bestudeerden de auteurs uitgebreid de archieven.

JODENJAGERS BIJ DE HENGELOSE POLITIE
Annette Evertzen en Stevine Groenen

Lees hier een artikel over de verschijning van het boek in Tubantia.

ISBN 978-90-830122-3-0
Verkrijgbaar bij de boekhandels in Hengelo, Borne en Delden of via stichting@historischarchiefhengelo.nl.